Toortatar – kodumaine supertoit

Tatra pidev kasutamine aitab ennetada haigusi; abistab menstruatsioonivalude korral, noortel emadel suurendab rinnapiima hulka; teeb juuksed läikivaks ja küüned tugevaks; sisaldab rohkesti kiudaineid, aitab väljutada raskemetalle ja sobib asendama liha – on ideaalne ka kaalulangetajatele; mõjub hästi kilpnäärmele; alandab veresuhkru taset veres.

Toortatra koostis (100 g):

• valku 10-18 g, rasva 2-3 g, süsivesikuid 60-80 g, rakukude 12-16 g;
• vitamiinid: B1 (0,4-0,8 mg), B2 (0,2 mg), B3 (4,2 mg), B6 (0,4 mg), B9 (0,03 mg) E (2-6 mg), A (0,01 mg), P (8000 mg), C, K;
• aminohapped, sealhulgas gistidiin*, arginiin*, tsüstiin*, trüptofaan, kõige rohkem lüsiini*, metioniini* (asendamatud aminohapped);
• makro- ja mikroelemendid: boor (0,75 mg), fluor (0,03 mg), fosfor (350 mg), jood (5 mg), kaalium (530 mg), kaltsium (120 mg), kloor (94 mg), koobalt (4 mg), kroom (0,006 mg), magneesium (250 mg), mangaan (1,7 mg), molübdeen (0,04 mg), naatrium (40 mg), nikkel, raud (16 mg), räni (120 mg), strontsium (0,3 mg), titaan (0,09 mg), tsink (2,8 mg), tsirkoonium (0,03 mg), vanaadium (0,2 mg), vask (0,9 mg), väävel (80 mg);
• orgaanilised happed: maleiini-, sidruni-, menoleeni-, õuna- ja oblikhape;
• energiline väärtus – 370 kcal.

  • Toortatar on B-grupi vitamiinide, asendamatute aminohapete ja mikroelementide sisaldusepoolest esimesel kohal võrreldes teiste kõrrelistega. Kõige rohkem on tatras rauda, vaske ja P vitamiini ehk bioflavonoide, sh eriti palju kvertsetiini.Tatravalgud on hästi lahustuvad ja omastatavad (kõhus ei teki raskustunnet), tatras sisalduvad glükoos ja fruktoos annavad mõnusa maitse.
  • Nagu väidavad spetsialistid juba kümneid aastaid: „Tatras sisaldub kõike”.
    Inimene võib mitmeid kuid täisväärtuslikult toituda süües ainult tatart ja piima saadusi. Tatart loetakse üheks parimaks looduslikuks organismi „puhastajaks”, „isu normaliseerijaks” (tatart omastab organism aeglaselt, inimesel ei teki ilmaasjata söögiisu jne).
    Tänu oma rikkalikule koostisele on tatral väga palju suurepäraseid ravivaid omadusi.

Väljavõte raamatust V. Mihkelsoo ja N. Vahtramaa raamatust “Eestimaine tatar kui toit, tervendaja ja ravitseja